wiz-5-kopiawizka-9-kopiavizka6-kopiavizka-7-kopiawizka-11-kopiawizka-siedem-kopia

Projekt gastronomicznej części C.H. Forum jest zadaniem nie banalnym , w obiekcie tej rangi o dużym natężeniu ruchu , miejsce dla siebie musi znaleźć każdy. Miejsce w którym zawsze świeci słonce, w którym zawsze panuje wiosna. „Świat” ten musi być bajkową kraina siedmioletniego dziecka , miejscem pracy, spoczynku Businessmana oraz dobrą otoczką dla spotkania znajomym po latach. Projektowane lokale dają lepsze szanse rozwoju i popularyzowania obiektu jako Centrum Handlowe. Do tej pory odwiedzający nie potrafili znaleźć dobrego miejsca relaksu i spożycia posiłku. Projekt jest dopełnieniem założeń funkcjonalno użytkowych centrum handlowego.

OPIS KONCEPCJI ZAGOSPODAROWANIA OBSZARU

Projekt zagospodarowania części gastronomicznej C.H. Forum Gliwice przewiduje otwarcie 4 lokali gastronomicznych. Na poziomie 1 przewidziano dwie restauracje typu fast-food, których część konsumpcyjna jest wykonana w wspólnej części kolorystycznej ,która została w połowie przedzielona częścią dla dzieci. Restauracja wschodnia umożliwia przyjęcie dwóch najemców o charakterze lodziarni, kawiarni, ciastkarni oraz produktami częściowo gotowymi typu kanapki. Lokale na antresolach swoim atrakcyjnym wyglądem zachęcają do spoczynku na dłuższy posiłek. Antresola wschodnia przewiduje wykorzystanie pod pizzerie lub kawiarnię. Antresola zachodnia przewiduje zagospodarowanie pod restauracje ponieważ ma duże zaplecze , oficjalny klimat sprzyjające rodzinnym kolacjom.

W projekcie zostały uwzględnione wszelkie aspekty służące zapewnieniu bezpieczeństwa i komfortu gościom oraz obsłudze. Projekt nie uwzględnia zastosowania źródeł otwartego ognia. Klienci zostają odizolowani od zaplecz gastronomicznych. Zachowana zostaje ergonomia, oraz swoboda komunikacji. Przewidziane zostały komfortowe miejsca dla osób niepełnosprawnych.

Wnikliwe analizy ruchu nasunęły podział poziomu pierwszego na: wysoką ładę przy barierce mola, część centralna dla dzieci oraz dwóch spokojniejszych po bo bokach części centralnej, częściowo oddzielonych od ciągu ruchu i strefy dla dzieci ściankami z szkła profilowanego. Dobre rozmieszczenie mebli gwarantuje szybką, bezproblemową ewakuację w razie sytuacji kryzysowej. Antresola wschodnia jest bezpośrednio połączona z windą. Ergonomia gwarantuje obsłudze i gościom komfortowo spędzone chwile. Strefa swobodnego dostępu do Internetu bezprzewodowego umożliwia bezstresowy posiłek businessmana który jest uzależniony od analizy aktualnych notowań giełdowych i kursów walut. Celowo nie została uwzględniona przestrzeń najemców aby pozostawić możliwość indywidualnego dostawania dla danego typu lokalu. Nie ingerujemy w strukturę przestrzeni , tylko staramy się ja wykorzystać kontynuując zamysły, idee twórców obiektu.

ZAŁOŻENIA KONCEPCJI ARCHITEKTONICZNEJ

Głównym założeniem koncepcji architektonicznej było stworzenie atrakcyjnego miejsca w przestrzeni handlowo usługowej, które było by oazą spokoju w tętniącym życiem centrum handlowym. Podczas projektowania chciano nawiązać do charakteru wnętrza C.H. Forum i jego specyficznej kolorystyki. Użyte kolory inspirowano firmową paletą kolorów. Zaczynając od nazwy obiektu „Forum Gliwice” zostaje nasunięte założenie ze jest to centrum handlowe dla miasta. Dlatego wskazane jest by przestrzeń miejską scalić z Centrum handlowym. Idealnym miejscem kompilacji miasta i Forum jest czołowa szklana elewacja w sąsiedztwie której znajduje się miejsce opracowania.

Przeszklona fasada ukazująca spektakl przestrzeni miejskiej ,wdziera przestrzeń miejską do wnętrza centralnym szerokim podziałem jakim jest miejsce dla dzieci. Stanowi ono kontynuacje ulicy co można dostrzec na rzucie wnętrza i mapy sytuacyjnej. Każdy rodzic odetchnie z ulgą gdy ruchliwe dziecko zachęcone atrakcyjna przestrzenia postanowi tam spocząć na chwile, przez to stanowi to swoista dominantę. Zastosowano miękkie, bezpieczne maty o atrakcyjnej dla dzieci kolorystyce.

Aby odpocząć, człowiek potrzebuje zaczerpnięcia energii z pierwotnych źródeł, poprzez bliższy kontakt z kojąca przyrodą, rozbudzają się w nas pierwotne instynkty z których czerpiemy siły witalne. W efekcie czego koncepcja zagospodarowania wnętrza zakłada zamontowanie ścian zielonych, które wpływają korzystnie na mikroklimat miejsca, redukują nadmierne naświetlenie, wprowadzają powiew świeżości w sterylnych przestrzeniach handlowo gastronomicznych. Redukują natężenie hałasu, działając niczym ekrany dźwiękochłonne, a zarazem zasłaniają nadmierną ilość promieni słonecznych docierających przez szklana elewacje. Niejeden zatwardziały ekolog z miła chęcią odwiedzi tę część centrum handlowego. Użycie zielonych ścian udowadnia iż, architektura nie oddziela człowieka od przyrody a umożliwia mu bliższy kontakt z nią. W celu zmniejszenia natężenia ruchu punkty gastronomiczne zostały rozmieszczone aby klienci oczekujący na szybki posiłek mogli uzyskać szybka obsługę na poziomie 1. Punkty gastronomiczne na antresolach przewidują dłuższy spoczynek. Antresole w kontraście do części na poziomie 1 są bardziej zindywidualizowane, miejsca te nakłaniają by trochę oderwać się od tego co dzieje się wokół. Antresola wschodnia jest przewidziana na lokal typu restauracja, pizzeria, kawiarnia. Nakłania by leniwie spocząć na wygodnej sofie spoglądając na panoramę miasta i tętniące życiem „Forum” Antresola zachodnia skutecznie kamufluje się przed wzrokiem gapiów. Będąca kontynuacja ciemnej ściany kina tworzy intymne miejsce. Wielobarwna ścianą baru , z grafika w postaci zdjęć miasta i regionu mówi iż trafiłeś w klimatyczne miejsce. Stonowane kolory, wygodne skórzane krzesła oraz spokojnie zawieszone statyczne lampy wprowadzają w to miejsce nutkę spokoju.

MATERIAŁY

Zastosowane materiały pozwalają na utrzymanie czystości w tego typu lokalach gastronomicznych gdzie nie trudno o zabrudzenia jedzeniem i napojami. Ściany przy barach zostały wykonane z blachy nierdzewnej, zapewniającej wysokie walory estetyczne i użytkowe. Montaż ścian z blachy nierdzewnej nie wymaga zawansowanych rozwiązań technicznych, co jest zaletą również podczas ewentualnego remontu czy konserwacji. Konstrukcja stalowych ścian oparta jest na dwuteownikach T80.

Zielone ściany maja służyć zaprzeczeniu miejskich syntetycznych przestrzeni. Prosta w konstrukcji a zarazem efektowna zieleń ustawiona wertykalnie, redukuje nasłonecznienie i nie ingeruje w konstrukcyjne kratownice ponieważ technologia ściany zielonej oparta jest na konstrukcji stalowe pokrytej warstwą folii PVC zapobiegającej przed przenikaniem wilgoci. Nasiona roślin umieszczone są w warstwie filcu poliamidowego, który zastępuje glebę. Są łatwe w utrzymaniu , nawadnianie z mieszanka substancji odżywczych odbywa się za pomocą ręcznego zraszania spryskiwaczem. Istnieje możliwość sezonowych zmian gatunku zieleni, co pozytywnie pozwala zmieniać wnętrze.