Pomieszczenie socjalne z charakterem dla pracowników biurowych

By 3 grudnia 2018Biurowce, Case study

Projekt pomieszczenia socjalnego dla pracowników jest uznawany często za mało istotny. Jednak fakty są nieubłagane – korzyści, jakie dają wspólne posiłki w miejscu pracy i odpoczynek w odpowiednio dostosowanej przestrzeni, są tak duże, że nie sposób ich pominąć.

Integracja pracowników, przeciwdziałanie wypaleniu zawodowemu, większa satysfakcja z pracy i wyższa efektywność działań – to tylko niektóre z zalet, jakie daje posiadanie odpowiedniej przestrzeni do spożywania posiłków w firmie.

Z korzyści posiadania dobrze zaprojektowanego pomieszczenia socjalnego dla pracowników biurowych zdają sobie sprawę właściciele firmy Amtra Sp. z o.o. z Sosnowca, dla której przygotowywaliśmy jeden z projektów. Właściciele organizacji wygospodarowali 100 m² na przygotowanie wspólnej stołówki dla wszystkich pracowników. Zrezygnowano tym samym z aneksów kuchennych na każdym piętrze, aby wesprzeć integrację całego zespołu.

Pomieszczenie socjalne – jakie strefy wydzielić?

W przygotowanym przez MFA Studio projekcie pomieszczenia socjalnego wydzielono przede wszystkim strefy funkcjonalne. Jest to duży aneks kuchenny umożliwiający przygotowanie posiłków oraz dwie strefy konsumpcyjne – wyspa z siedziskami i stół.

Aneks kuchenny w pomieszczeniu socjalnym

Aneks kuchenny w pomieszczeniu socjalnym

"<yoastmark

Strefa konsumpcyjna w pomieszczeniu socjalnym

Strefa konsumpcyjna w pomieszczeniu socjalnym – stoły

Strefa chillout’u w pomieszczeniu socjalnym? Must have!

Dodatkowo została wydzielona strefa relaksu wraz z podwieszanymi siedziskami i kanapą przygotowaną z przodu samochodu. (Firma to duży producent chemii samochodowej, dlatego w projekcie nie mogło zabraknąć akcentów motoryzacyjnych). Wstawiono także boksy wygłuszające, gdzie pracownicy mogą w ciszy i skupieniu poprowadzić spotkanie. W pomieszczeniu umieszczono także rzutnik z dużym ekranem, co ułatwia przeprowadzanie prelekcji i spotkań wewnątrz firmy.

Strefa relaksu - kanapa z samochodu

Strefa relaksu – kanapa z samochodu

Strefa relaksu - podwieszane siedziska i boksy wygłuszające

Strefa relaksu – podwieszane siedziska i boksy wygłuszające

Projekt tego pomieszczenia socjalnego utrzymany jest w stylu industrialnym – jego podkreśleniu ma służyć surowe wykończenie ścian, sufitów i podłóg. Industrialny charakter wnętrz doskonale koresponduje z bryłami budynków, w których mieści się firma.

Industrialny charakter pomieszczenia socjalnego dla pracowników biurowych

Industrialny charakter pomieszczenia socjalnego dla pracowników biurowych

Pracownicy firmy już korzystają z nowej przestrzeni i zaczyna spełniać ona swoją funkcję budowania silniejszego zespołu.


Jeżeli Ty też szukasz pomysłu na organizację przestrzeni dla swojej firmy – skontaktuj się z nami [KONTAKT]. Chętnie wysłuchamy Twoich potrzeb i przygotujemy projekt spełniający Twoje oczekiwania.